PETROLI NO COLUMBRETES NETES

"la potencia sin control no sirve de nada"

y la industria tampoco,solo para unos pocos a costa de los demás.

El mayor castigo para quienes no se interesan por la política es que serán gobernados por personas que sí se interesan.(Arnold J. Toynbee)

Red de Vigilancia y Control de la Contaminación atmosférica para hacer un seguimiento continuo de los niveles de los distintos contaminantes atmosféricos EN ALMASSORA.

¡ENTRE OM-BLANC Y EL SERRALLO HACE FALTA PANTALLA ACÚSTICA YA! NO AGUANTAMOS MÁS PESTILENCIAS Y RUIDO!

ESTACION DE Almassora - C.P.Ochando DATOS ON-LINE

INTERPRETACIÓN DE LOS DATOS.

domingo, 26 de abril de 2009

publicat en el blog almassorateveu:


dimecres, 15 / abril / 2009

Està net l'aire de la platja d'Almassora?

Algunes puntualitzacions sobre l'aire de la platja d'Almassora

Plataforma No a la Contaminació

Afirmar que l'aire de la platja d'Almassora no està contaminat, és una decisió clarament irresponsable i arriscada que no estaria basada en cap estudi seriós, més que res, perquè no existeix.
Afirmar que l'aire de la platja d'Almassora no està contaminat, basant-se en l'estudi encomanat per l'ajuntament a la Universitat Jaume I i fet públic recentment a so de bombo i platerets, és simplement voler confondre a la ciutadania, utilitzant un informe per a de una manera voluntària, voler traure conclusions generals de forma premeditada i sense cap tipus de rigor ni veracitat.
I per què es confon a la ciutadania quan semblant afirmació la protegeixen amb un estudi realitzat per especialistes?
Si sumàrem els diferents tipus de contaminants orgànics i inorgànics, que tres de les empreses del polígon petroquímic del Serrallo (UBE, BP i Iberdrola) reconeixen emetre al medi ambient, en el Registre Estatal d'Emissions i Fonts Contaminants (EPER), ens adonaríem que hi ha aproximadament 20 substàncies reconegudes per aquestes empreses que són expulsades a l'atmosfera.
I ací està la qüestió, que l'estudi de la UJI sols informa de dos d'aquestos paràmetres. Encara falten 18 contaminants que no són valorats i dels quals no de disposa d'informació.
Que en la platja d'Almassora s'han sentit fortes olors en els voltants del Serrallo, és una realitat que ningú s'atreveix a negar. Que en el col•legi públic de la Marina en el Grau de Castelló, s'ha cridat fins i tot als telèfons d'emergències després de sentir fortes aromes d’oritge petroquímic, és altra realitat que només cal constatar amb el professorat del centre.
No obstant això, aquests incidents es fan passar desapercebuts i ningú informa sobre els seus motius i característiques. Després, s'encomana un estudi per a analitzar dos paràmetres inorgànics que no produeixen olor (PM10 i PM2,5), i amb ells sembrem d'optimisme i alegria l'ambient, sempre amb l'ajuda de mitjans de comunicació locals poc professionals, sense rigor, incapaços de contrastar la informació i que se semblen més al NODO franquista que a un mitjà mitjanament seriós i modern.
Finalment assenyalar que l'estudi de la UJI
, a més, no té valor legal i només és orientatiu i informatiu. Salta un fet a la vista: sobre els dos contaminants que s'estudien (PM10 i PM2,5), només hi ha dades de cadascun, durant 172 dies. És a dir, cadascun d'ells per separat, no es va analitzar en més de la meitat dels dies de l'any 2008.

No hi ha informació sobre la qualitat de l'aire que respirem
Per a tot aquell profà en la matèria, dir que hauria dues maneres de controlar la contaminació que una determinada infraestructura emet a l'atmosfera i amb ella la qualitat de l'aire.
D'una banda es tractaria d'instal•lar medidors en continu en cada ximenera, per a de aquesta forma, tenir constància del que s'emet en cadascuna d'elles (emissió). L'altra consisteix en una sèrie d'estacions de mesurament, dispersades pel territori, per a conèixer la concentració dels diferents contaminants en una zona concreta (inmisió).
Pel que fa a l'emissió, no es té constància que les empreses del Serrallo disposen de medidors que calculen les concentracions de tots els contaminants en els diferents focus d'emissió (ximeneres). Si existeixen, les empreses no faciliten les dades a la població, a pesar que aquesta Plataforma les ha sol•licitat en repetides ocasions. A més hi ha un fet curiós. En els registres EPER, quan es descobreixen les quantitats de substàncies emeses, s'indica com ha estat el mètode per a determinar-les. Es pot veure que apareixen tres lletres (M,C i E). La M significa Mesurat, la C, Calculat, i la E, Estimat.
Entenem que el seriós i normal és que les dades estigueren mesurades, és a dir, que les empreses facilitaren dades reals sobre els valors que els seus medidors ofereixen. En aquest cas es distingiria el mètode amb una M. Però no, el normal i seriós, en aquest cas, és l'excepcional. Si ens fixem en les xifres del registre EPER d'aquestes tres empreses, la quantitat de contaminant es calcula i per això apareix una C. És a dir, aquestes potents multinacionals no disposen de dades reals de medidors per a la majoria de contaminants (o no els fan públics), si no que es dediquen a calcular-los, vaja vostè a saber com i de quina forma.
Quant a la inmisió, les úniques dades són les facilitades per la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica, que a més, són les úniques vàlides des del punt de vista legal. A manera d'exemple, a Almassora hi ha una estació de mesurament, en el Grau altra, a Castelló ciutat cinc i a Borriana dues. No hi ha cap en la platja d'Almassora.
Sobre aquestes estacions, la Plataforma ha denunciat en moltes ocasions el pèssim funcionament de les mateixes, ja que alguns paràmetres no es contemplen durant molts dies de l'any. Per exemple, en l'estació “Almassora 2”, situada en el Col•legi Otxando, el contaminant PM10 no va ser mesurat durant 2 mesos en l'any 2008. Encara així, es van superar els límits legals permesos, sense que les autoritats hagen fet res, i més tenint en compte que l'estació està físicament situada dins d'un centre escolar on estudien molts menors.
Sobre aquesta preocupant dada, especialment lamentable és el tractament que va fer un mitjà de comunicació local, que davant aquesta notícia sobre els alts nivells de PM10, l'única cosa que va fer és criticar al Diari Levante, perquè aquest rotatiu va destacar aquesta alarmant notícia en primera pàgina.
Si prenem en compte les estacions de Castelló i la d'Almassora, altre fet destacable és que tampoc s’estudien tots els contaminants, que per exemple, s'emeten des de les indústries del Serrallo. L'estació “Almassora 2” només dona dades de set contaminants i la del Grau de Castelló de nou.
Sobre altres contaminants no hi ha dades “on line” i només apareixen en els arxius històrics previ calibratge, que també, vaja a saber també com es fa.

Conclusió: no existeixen o no són públics les dades “d'emissió” de les empreses del Serrallo i les dades de “inmisió” de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica, són incomplets en quant a contaminants estudiats i en quant a dies de mesurament. Per tant, és impossible i arriscat, afirmar amb les dades disponibles, que la qualitat de l'aire és bona.

El grup 5 d'Iberdrola: una nova volta de rosca
En el polígon del Serrallo, actualment, la Central Tèrmica es compon de 4 grups. El 1 i el 2 són els antics grups que funcionen amb fuel-oil, amb una potència total d'aproximadament 500 Mw. Cadascun disposa d'una llarga ximenera que es pot apreciar a desenes de quilòmetres. El grup 1 fa anys que no està operatiu.
Els grups 3 i 4, són cicles combinats que funcionen a força de gas natural. El nombre 3 es va dissenyar en l'any 2001 i el 4 en 2006. Sumen una potència de 1500 Mw aproximadament.
Ara, per a sorpresa de tot el món i quan no es para d’omplir al Serrallo i a la Dàrsena Sud amb noves i variades indústries perilloses i contaminants, ja s'anuncia que ve pel camí el grup 5, el que serà el nou bebé de la Central Tèrmica.
Per tercera vegada en 8 anys, es torna a utilitzar la mateixa excusa per a justificar la seua instal•lació. Ja amb el grup 3 es deia que es tancaria definitivament el grup 2, l'únic operatiu dels quals funcionen amb fuel-oil i que per tant contamina més. Però açò va ser fals i va seguir operant. Amb el grup 4 es va tornar a dir el mateix, però alguns dies durant l'any 2007, es va observar com el grup 2 seguia funcionant. Ara, es torna a argumentar el mateix una vegada més. Això sense contar que amb dades del registre EPER de 2001 i de 2006, la Tèrmica d'Iberdrola en el Serrallo va incrementar les seues emissions de CO2 en aproximadament un 40%.
La veritat és que amb el grup nombre 5, la Tèrmica del Serrallo sobrepassarà els 2000 Mw, transformant-se en una de les més potents i contaminants de l'estat espanyol. Una nova volta de rosca dins d'un perillós i contaminant polígon, que es construeix i creix a escassos metres d'urbanitzacions amb persones.
Des de les diferents administracions polítiques mai s’han reunit amb aquesta Plataforma. Algun, com l'alcalde d'Almassora, ha intentat polititzar tot aquest assumpte. En algun dels molts comentaris que ha tingut, ens va intentar situar en algun partit polític, quan aquesta plataforma inclou postures polítiques particulars (que no institucionals) d'allò més variades. A més, a diferència d'ell que s'ha receptat un sou de 5000 euros mensuals en plena crisi, molts dels seus membres duen molts anys de voluntari i gratuït treball en diverses organitzacions socials. La nostra lluita, que quede clar, no persegueix cap interès particular, cosa que no pot dir el que fins fa ben poc va ser treballador d'Iberdrola.
Des d'aquesta Plataforma vam aplaudir en el seu moment públicament, als edils del PP, PSOE i IU de l'ajuntament de Morata de Tajuña (Madrid), quan al febrer de 2008, en plena campanya electoral, es van tancar en l'ajuntament en forma de protesta pel projecte de cicle combinat de 1200 Mw (menys potència que la instal•lada ací) que es pretenia construir en aquesta ciutat.
Una mostra de valentia i coherència la d'aquestos regidors que sí van demostrar preocupar-se per la seua ciutadania. Cap partit ací ha intentat emular el que van fer els de Morata.
I una mostra més també que aquesta Plataforma és de caràcter apolític, quan va saber destacar i valorar la sensatesa dels edils de Morata, especialment, aquells i aquelles del PP. Que aprenguen els d'ací per favor.

Informació per damunt de tot

No crega el que diguem, si vol, comprobeu vosté mateix:

Descarregar informes sobre contaminación en la Platja d’Almassora:
http://rapidshare.com/files/215432596/Informes_calidad_del_aire_en_Almazora.zip

Registre EPER UB:
http://www.eper-es.es/Consultas/fichaComplejo.asp?Cod_centro=1593

Registre EPER refineria BP:
http://www.eper-es.es/Consultas/fichaComplejo.asp?Cod_centro=704

Registre EPER Central Tèrmica Iberdrola:
http://www.eper-es.es/Consultas/fichaComplejo.asp?Cod_centro=3587

Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica
http://www.cma.gva.es/cidam/emedio/atmosfera/jsp/pde.jsp?PDE.CONT=2&provincia=&municipio=&red=0,2&municipio_nom=&mapa.destino=912&redMedias
Domingo 01 de marzo de 2009 levante castello


La UJI certifica la calidad del aire de Almassora

Según el informe, en el área de la playa, junto al Serrallo, no hay elementos químicos ni partículas

Enviar
Imprimir
Aumentar el texto
Reducir el texto
cercanía. Viviendas en la playa de Almassora junto al polígono.
cercanía. Viviendas en la playa de Almassora junto al polígono. levante-emv
Levante de Castelló, Almassora
"Tras valorar los datos obtenidos en la evaluación de la calidad del aire ambiente de la playa de Almassora, se puede clasificar la zona como una zona que no presenta ningún problema de contaminación por material particulado y elementos químicos". Ésta es la conclusión general del Informe Anual sobre la Calidad del aire en la Playa de Almassora presentado por la Universitat Jaume I de Castellón.
El documento, que ha sido ya entregado al resto de grupos políticos y será presentado en la comisión informativa de Medio Ambiente de mañana lunes 2 de marzo, es el informe anual de 2008 de los trabajos que la UJI realiza desde hace cuatro años a través de un convenio renovado año tras año. Un expediente consistente en el estudio y caracterización de los niveles de inmisión de materia particulada en el término municipal de Almassora. Sus investigaciones se han centrado en el análisis cuantitativo y cualitativo de las partículas sólidas presentes en el aire, con objeto de evaluar su calidad, compararla con la legislación vigente y ofrecer posibles diagnósticos sobre su procedencia, al objeto de determinar los posibles focos emisores y de esta manera promover acciones tendentes a reducir sus emisiones y lograr una adecuada mejora de la calidad del aire.
Durante los tres primeros años de colaboración con la institución educativa, los trabajos se centraron en la evaluación de la calidad del aire de la zona oeste de la población, la más cercana a los polígonos industriales. Los resultados de los trabajos de la UJI permitieron caracterizar, sin ningún género de dudas, el foco principal de esas partículas, lo que permitió exigir las adecuadas medidas correctoras, y en la actualidad esa problemática ha desaparecido. Por ello, durante los últimos meses de 2007 y todo el año 2008, a petición del departamento municipal de Sostenibilidad, la UJI trasladó su estación de medida, muestreo y captación a la zona marítima, al objeto de determinar los niveles de PM10 y PM2,5 (materia particulada) en el aire de esa zona, próxima al polígono petroquímico de El Serrallo.
La estación muestreadora de partículas (PM10 y PM2,5), así como el equipo de captación de partículas sedimentables y una estación meteorológica fueron ubicadas en el techo de la antigua estación depuradora sita en el Camí Catalans, lugar considerado como adecuado por el equipo investigador para una evaluación suficientemente representativa de la calidad del aire de la playa de Almassora. El informe concluye, a la vista de estos datos, que Almassora "cumple los valores legislados para el límite anual y diario en materia de PM10 y no presenta ningún problema en cuanto a contaminación del particulado atmosférico por plomo, arsénico, cadmio y níquel".
"Demagogia política"
El alcalde de Almassora, Vicente Casanova, ha destacado los "buenos resultados" que arroja un "diagnóstico contrastado y fidedigno fruto del estudio elaborado por la UJI". Unas conclusiones que chocan de plano con "el interés por intoxicar que en este asunto siempre ha tenido el PSPV y algunos acólitos interesados". "Su único objetivo ha sido generar una alarma social totalmente gratuita", añadió.


Y A LA VEZ :


18 del 09 de 2007 PERIODICO MEDITERRANEO

La UJI sostiene que hay empresas contaminantes



INFORME DE CALIDAD EL AIRE


• Las partículas PM 10 y PM 2,5 superan todos los límites en 22 días.

Los datos obtenidos del estudio de calidad del aire realizado por la Universitat Jaume I en la zona norte de Almassora --que se corresponde con el barrio de Fátima y alrededores-- concluye, por primera vez, que los datos de contaminación del aire se deben a la industria y también al tráfico de la localidad.
Así lo dijo ayer el concejal del PSOE que se encarga de temas medioambientales, Rubén Peris, quien explicó que el informe no indica como en otras ocasiones que estos valores estén alterados por la entrada de vientos del Sáhara, "ya que son de días laborables y se constata un descenso en agosto, coincidiendo con el periodo vacacional de la industria".
Según el informe, las partículas contaminantes superan los límites permitidos en la localidad. De este modo, el equipo redactor dirigido por el profesor del departamento de Ciencias Experimentales y director de la Unidad de Mineralogía, Teófilo Sanfeliu, señala que los niveles de partículas PM 10 superan el valor límite durante 44 días, cuando la legislación solo permite que se sobrepase durante 35 días. Respecto a las partículas PM 2,5, que son más peligrosas, "y basándose en un indicador de un instituto americano, sostiene que se han superado los límites 22 días, cuando el tope está en 15", dijo Peris.